Meslek Odalarının 18 yıldır Geçici Kanun Maddeleri ile Yönetiliyor olması Şaşkınlık Yarattı

flashistanbulcom.tr de Yaşar Kaba'nın Meslek odaları ile ilgi yaptığı haber şaşkınlık yarattı.Haberi şaşkınlık yarattı. Haber; Meslek odalarının 18 yıldır geçici kanunlarla yönetiliyor olması ihtisas odalarını devre dışı bıraktığından birçok sektörde eleman sıkıntısı baş gösteriyor.

Meslek odaları ne demek?
Anayasamıza göre;

T.C. Anayasası MADDE 135- Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve üst kuruluşları; belli bir mesleğe mensup olanların müşterek ihtiyaçlarını karşılamak, meslekî faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlere uygun olarak gelişmesini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleri ile ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak üzere meslek disiplini ve ahlâkını korumak maksadı ile kanunla kurulan ve organları kendi üyeleri tarafından kanunda gösterilen usullere göre yargı gözetimi altında, gizli oyla seçilen kamu tüzelkişilikleridir. Kamu kurum ve kuruluşları ile kamu iktisadî teşebbüslerinde aslî ve sürekli görevlerde çalışanların meslek kuruluşlarına girme mecburiyeti aranmaz.
ESNAF VE SANATKÂRLAR MESLEK KURULUŞLARI KANUNU 5362 ye göre;
Amaç Madde 1- Bu Kanunun amacı; esnaf ve sanatkârlar ile bunların yanlarında çalışanların meslekî ve teknik ihtiyaçlarını karşılamak, meslekî faaliyetlerini kolaylaştırmak, mesleğin genel menfaatlerine uygun olarak gelişmelerini ve meslekî eğitimlerini sağlamak, meslek mensuplarının birbirleriyle ve halk ile olan ilişkilerinde dürüstlüğü ve güveni hâkim kılmak, meslek disiplini ve ahlâkını korumak ve bu maksatla kurulan tüzel kişiliğe sahip kamu kurumu niteliğindeki esnaf ve sanatkârlar odaları ile bu odaların üst kuruluşu olan birlik, federasyon ve Konfederasyonun çalışma usûl ve esaslarını düzenlemektir.
Birçok Meslek odası başkanı yıllardır üye sorunları ile ilgili şikayette bulunulsa da sorun hep görmezden gelinmiş.
Geçen hafta İstanbul ihtisas meslek odaları başkanlarının isteği üzerine İstanbul Esnaf ve sanatkarları odaları Birliği başkanı Faik Yılmaz başkanlığında ihtisas meslek odası başkanları konuyu masaya yatırdı 50 yakın oda bakanının katıldığı toplantıda her başkan sırasıyla söz aldı ve konu hakkında sıkıntıları ve çözümleri dile getirdi.
Toplantıda sorunun kaynağı geçici 8 madde görülse de incelendiğinde 2005 yılında çıkan kanuna eklenen 13 geçici maddende etkin olduğu belirgin bir şekilde açık.
Aradan geçen 18 yılda mesleklerin ne kadar zarar gördüğü kestirilemiyor.
Anayasanın amir hükmü mesleklerin devamı anlamında geliştirilmesini öngörürken kanun koyucu konuya sadece üye olarak bakmış yani alacağı üye aidatı olarak ihtisas odası var iken meslek erbabının ilgisiz bir odaya kayıt yapılması yukarıda eklediğimiz Anayasanın da ilgi kanununda ruhuna uymuyor.
Halk narasında konu esprilere neden olmuş bile “kanun koyucu kanunun unutmuş sicil müdürlükleri de geçici kanun böyle söylüyor deyip ayakkabıcıyı, marangozu, terziyi, vb meslekleri şoförler odasına vermiş eee mesleklerinin yanında şoförlükte öğrensinler diye herhalde. bu espriyle ilgili anlaşılırda daha vahim var. Adam tekstilci ihracat yapacak. Yurtdışına faaliyet belgesi gönderecek şoförler odasına üye olduğuna göre faaliyet belgesi de oradan düşünsenize yurtdışından ithalat yapıyorsunuz. Elektronik alacaksınız adamdan faaliyet belgesi şoför olarak geliyor.
Konun yetkililer tarafından acil ele alınması ve çözüm üretilmesi beklentisi devam ediyor.

ESNAF VE SANATKÂRLAR MESLEK KURULUŞLARI KANUNU Kanun Numarası : 5362 Kabul Tarihi : 7/6/2005 Yayımlandığı Resmî Gazete : Tarih : 21/6/2005 Sayı : 25852 Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 44

GEÇİCİ MADDELER
Geçici Madde 1- Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce kurulmuş bulunan oda, birlik, federasyon ve Konfederasyonun tüzel kişilikleri bu Kanunda öngörülen şartları yerine getirmeleri kaydıyla devam eder.

Geçici Madde 2- Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce olağan ve olağanüstü genel kurullarını yapmış ve yapmamış olan esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşları, olağan genel kurul toplantılarını ve seçimlerini 2005 yılında olmak üzere; odalar ekim ayında, birlikler ve federasyonlar kasım ayında, Konfederasyon aralık ayında, bu Kanuna göre yeniden yaparlar. Esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarının halen görevde olan yetkili kurulları, bu Kanuna göre 2005 yılında yapılacak olağan genel kurul ve seçimlere kadar olan görev sürelerini mevcut durumları ile tamamlarlar. Bu Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarının yapılacak olağanüstü genel kurulları ve seçimleri bu Kanuna göre yapılır ve yetkili organlar bu Kanuna göre teşekkül ettirilir.

Geçici Madde 3- 15.8.2005 tarihine kadar, mevcut esnaf ve sanatkârlar odalarına kayıtlı üyelerin üyelik nitelikleri bu Kanunun 7 nci maddesinde belirtilen şartlara uygun olarak yönetim kurulu tarafından güncelleştirilir. Sicile kayıtlı olmayıp odaya kayıtlı üyelerle, odaya kayıtlı olmayıp sicile kayıtlı olan üyelerin eksik işlemleri, sicil tarafından oda ve sicil numaraları ilgili odayla irtibatlı olarak verilerek tamamlanır. Ayrıca, odalar; üyelerine ilişkin bilgilerin Bakanlık e-esnaf ve sanatkâr veri tabanında güncelleştirilmesini 15.8.2005 tarihine kadar, tamamlamak zorundadırlar. Üyeler de bu süre içinde eksik bilgilerini odaya ulaştırmak mecburiyetindedirler. Bu çalışmalar sonucunda vefat ettiği, emekli olarak veya başka bir nedenle mesleğini icra etmekten vazgeçtiği tespit edilen üyelerin bilgilerini havi listeler oda yönetim kurulunca sicile bildirilir ve bu kişilerin sicil ve oda kayıtları silinir. Bu şekilde yapılan terkin işleminden harç alınmaz ve Sicil Gazetesinde yayımı ücretsiz olarak yapılır. Oda kayıtları bulunup esnaf ve sanatkâr sicil kayıtları olmayan üyelerin üyeliklerinin bu yasaya uygun olarak güncellenmesini temin için üyelik niteliklerini taşımaları kaydıyla ve bir sefere mahsus olmak üzere 15.8.2005 tarihine kadar esnaf ve sanatkâr siciline yapılacak kayıtlarında tescil harcı ve herhangi bir masraf alınmaz ve bunların Sicil Gazetesinde ilanı ücretsiz olarak yapılır. Oda üyeliğine istinaden Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu üyesi olan, ancak bu Kanunun yürürlüğe girmesiyle üyelik şartlarını taşımadıkları için oda üyelikleri sona erenlerin bu kuruma olan üyelikleri, yükümlülüklerini yerine getirmeleri kaydıyla devam eder. Güncelleme çalışmaları sırasında Maliye Bakanlığı, Esnaf ve Sanatkârlar ve Diğer Bağımsız Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kurumu ve Sosyal Sigortalar Kurumu gibi kamu kurum ve kuruluşlarının veri tabanlarından yararlanılır.

Geçici Madde 4- Bu Kanunun 16 ncı maddesinin birinci fıkrası, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte faaliyette bulunan İstanbul Bilumum Madeni Eşya Sanatkârları Odaları Birliği için uygulanmaz. Bu Birlikte İstanbul Esnaf ve Sanatkâr Sicil Müdürlüğüne bağlı bir sicil müdür yardımcısı görev yapar.

Geçici Madde 5- Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren; a) Yıllık aidatlarını, 31.12.2003 tarihine kadar ödemeyen oda üyelerinin, bu tarihten önceki dönemlere ilişkin yıllık aidat borçları ve gecikme zamları, b) Katılma ve eğitim paylarını, 31.12.2003 tarihine kadar ödemeyen oda, birlik ve federasyonların, bu tarihten önceki dönemlere ait katılma ve eğitim payı borçları ve gecikme zamları, 2004 yılına ait yıllık aidat, katılım payı ve eğitim payları asıllarının üç ay içinde ödenmesi kaydıyla terkin olunur. 31.12.2003 tarihinden önceki dönemlere ait yıllık aidat ve gecikme zammı borcu olup oda tarafından kanuni yollara başvurulduğu halde adresinde bulunamayan ve gayrifaal olduğu anlaşılan üyeler oda yönetim kurulunca tespit edilerek sicil ve oda üyelik kayıtlarının silinmesi için sicile bildirilir; bu şekilde yapılan terkin işlemlerinin Sicil Gazetesinde yayımı ücretsiz olarak yapılır ve harç alınmaz.

Geçici Madde 6- 15.8.2005 tarihine kadar, yapılacak güncelleme çalışmaları sonucunda aktif üye sayıları 100'den az olan odalar, Bakanlık e-esnaf ve sanatkâr veri tabanında Bakanlıkça tespit edilir ve bu odalar mahkeme kararına gerek kalmaksızın kendiliğinden fesih olmuş sayılırlar ve durum Bakanlık tarafından ilgili birliğe bildirilir. Bu odalar hakkında ilgili birlik tarafından bu Kanunun 15 inci maddesinin son fıkrasındaki fesih ile ilgili hüküm uygulanır.

Geçici Madde 7- Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte bu Kanunla yürürlükten kaldırılan 507 sayılı Kanuna göre tesis edilmiş bulunan ajanlıklar kendiliğinden lâğvolur ve haklarında bu Kanunun 15 inci maddesinin son fıkrasındaki fesih ile ilgili hüküm uygulanır. Ajanlık üyeleri 15.8.2005 tarihine kadar, sicil tarafından bu Kanunun 6 ncı maddesinde belirtilen esaslar dahilinde ilgili odalara devir ve kayıt edilir. Bu işlem için üyelerden herhangi bir ücret alınmaz. Bu ajanlıkların üye kayıt defterleri bağlı olduğu birlik tarafından muhafaza edilir.

Geçici Madde 8- Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte bu Kanunla yürürlükten kaldırılan 507 sayılı Kanuna göre büyükşehir statüsündeki illerin il merkezlerine dahil ilçelerde kurulmuş olan odalar ile daha sonra büyükşehire dahil edilen ilçelerde kurulmuş odalar mevcut üyelerini muhafaza ederler. Ancak, daha sonra yapılacak yeni üyelik kayıtlarında bu odaların çalışma bölgesinde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkârlar isteklerine göre bu odalara veya büyükşehir sınırları içinde kurulu bulunan ilgili odaya sicil tarafından kaydedilir.

Geçici Madde 9- Sicil Gazetesinin elektronik ortamda yayımlanmaya başlanmasından önce yayınlanmış nüshaları Bakanlık ve Konfederasyonun gözetim ve işbirliğinde elektronik ortama aktarılır.

Geçici Madde 10- Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten önce genel sekreter, genel sekreter yardımcısı ve sicil memuru olarak atanmış olanlarda bu Kanunda belirtilen nitelikler aranmaz; sicil memurları sicil müdürü olarak atanmış sayılır.

Geçici Madde 11- Bu Kanunda öngörülen yönetmelikler çıkarılıncaya kadar mevcut yönetmeliklerin bu Kanuna aykırı olmayan hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.

Geçici Madde 12- Bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihte ilçelerde kurulu bulunan ve üye sayıları 100’den aşağı olan odaların, toplam üye sayıları 100’den aşağı olmaması şartıyla 2005 yılı Ekim ayında yapacakları genel kurulları öncesinde müşterek genel kurullarını yaparak birleşmeleri halinde karma oda olarak devam ederler.

 Geçici Madde 13- (Ek: 10/9/2014-6552/78 md.) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce ödenmesi gerektiği hâlde ödenmemiş olan, bu Kanun hükümlerine göre esnaf ve sanatkârların üyesi oldukları odalara aidat borçları ile odaların birlik ve üyesi oldukları federasyonlara, birlik ve federasyonların Konfederasyona olan katılma payı borçları asıllarının ödenmemiş kısmının tamamı ile bunlara bağlı faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi ferî alacaklar yerine bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihe kadar YİÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak tutarın; birinci taksiti bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi takip eden üçüncü ayın sonuna kadar, kalanı üçer aylık dönemler hâlinde sekiz eşit taksitte ödemeleri hâlinde, bu alacaklara uygulanan faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi ferî alacakların ve borç asıllarının bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce kısmen veya tamamen ödenmiş olması hâlinde ise ödenmiş borç asıllarına isabet eden faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi ferî alacakların tahsilinden vazgeçilir. Ödenmesi gereken toplam tutarın birinci taksit ödeme süresi içinde ödenmesi hâlinde, ödenmesi gereken tutardan %10 oranında indirim yapılır. Bu madde hükmünden yararlanılabilmesi için bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihi izleyen ikinci ayın sonuna kadar alacaklı birime başvurulması şarttır. Madde kapsamında ödenmesi gereken tutarların maddede öngörülen süre ve şekilde kısmen veya tamamen ödenmemesi hâlinde, ödenmemiş alacak asılları ile bunlara ilişkin faiz, gecikme faizi, gecikme zammı gibi ferî alacaklar ilgili mevzuat hükümlerine göre tahsil edilir. Bu madde hükmünden yararlanmak isteyen borçluların maddede belirtilen şartları yerine getirmelerinin yanı sıra dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları şarttır. Bu kapsamda tamamı ödenen alacaklara ilişkin yargılama giderleri ile icra masrafları ve vekâlet ücretleri karşılıklı olarak talep edilmez. Bu maddede geçen, Yİ-ÜFE aylık değişim oranları tabiri, Türkiye İstatistik Kurumunun her ay için belirlediği 31/12/2004 tarihine kadar toptan eşya fiyatları endeksi (TEFE) aylık değişim oranlarını, 1/1/2005 tarihinden itibaren üretici fiyatları endeksi (ÜFE) aylık değişim oranlarını, 1/1/2014 tarihinden itibaren yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) aylık değişim oranlarını ifade eder. Bu madde hükümlerine göre ödenecek alacaklara bu Kanunun yayımlandığı ay için uygulanması gereken Yİ-ÜFE aylık değişim oranı olarak, bu Kanunun yayımlandığı tarihten bir önceki ay için belirlenen Yİ-ÜFE aylık değişim oranı esas alınır.
 

İSTANBUL DA ODALAR

1 ALİBEYKÖY ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
2 ALİBEYKÖY HALK OTOBÜSLERİ KAMYONCULARI KAMYONETÇİLERİ MİNİBÜSÇÜLERİ VE ŞOFÖRLER ESNAF ODASI
3 ANADOLU YAKASI PAZARCI VE SEYYAR ESNAF ODASI
4 ARNAVUTKÖY MİNİBÜS OTOBÜS KAMYON KAMYONET VE OTOMOBİL ŞOFÖRLER ESNAF ODASI
5 AVCILAR OTOBÜS MİNİBÜS TAKSİ KAMYONET SAHİP VE ŞOFÖRLER ESNAF ODASI
6 BAĞCILAR BAKKALLAR ESNAF ODASI
7 BAĞCILAR KAMYON KAMYONET OTOBÜS MİNİBÜS VE ŞOFÖRLER ESNAF ODASI
8 BAHÇELİEVLER-KOCASİNAN KAMYON, KAMYONET, OTOBÜS, MİNİBÜS, OTOMOBİL VE ŞOFÖRLER ESNAF ODASI
9 BAHÇELİEVLER-YENİBOSNA ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
10 BAYRAMPAŞA (SAĞMALCILAR) ŞOFÖRLER VE OTOMOBİLCİLER ESNAF ODASI
11 BAYRAMPAŞA BAKKALLAR MEZECİLER VE TEKEL BAYİLERİ ESNAF ODASI
12 BAYRAMPAŞA ERKEK VE KADIN BERBERLER ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
13 BAYRAMPAŞA KIRAATHANECİLER VE BÜFECİLER ESNAF ODASI
14 BAYRAMPAŞA OTOBÜS MİNİBÜS KAMYON VE KAMYONET İŞLETENLER ESNAF ODASI
15 BEYLİKDÜZÜ GÜRPINAR KAMYON KAMYONET OTOBÜS MİNİBÜS OTOMOBİL VE ŞOFÖRLER ESNAF ODASI
16 BÜYÜKÇEKMECE BİRLEŞİK ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
17 BÜYÜKÇEKMECE ŞOFÖRLER, OTOMOBİLCİLER, MİNİBÜSÇÜLER, KAMYONETÇİLER VE KAMYONCULAR ESNAF ODASI
18 ÇATALCA ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
19 ÇATALCA ŞOFÖRLER VE OTOMOBİLCİLER ESNAF ODASI
20 DOLAYOBA BİRLEŞİK ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
21 DOLAYOBA KAMYON KAMYONET OTOMOBİL OTOBÜS MİNİBÜS VE ŞOFÖRLER ESNAF ODASI
22 ESENLER BİRLEŞİK ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
23 ESENLER KAMYON KAMYONET OTOMOBİL MİNİBÜS VE ŞOFÖRLER ESNAF ODASI
24 GAZİOSMANPAŞA KÜÇÜKKÖY MİNİBÜS, OTOMOBİL, KAMYON, KAMYONET VE ŞOFÖRLER ESNAF ODASI
25 GÜNGÖREN BAKKALLAR ESNAF ODASI
26 GÜNGÖREN BİRLEŞİK ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
27 GÜNGÖREN ŞOFÖRLER MİNİBÜSÇÜLER KAMYON KAMYONET OTOMOBİL VE OTOBÜSÇÜLER ESNAF ODASI
28 HALKALI KAMYONCULAR KAMYONETÇİLER OTOBÜSÇÜLER MİNİBÜSÇÜLER VE ŞOFÖRLER ESNAF ODASI
29 İSTANBUL (ESKİ) MÜSTAMEL ELBİSE VE EŞYA ALIP SATANLAR ESNAF ODASI
30 İSTANBUL AĞAÇ İŞLERİ OYMACI VE OYUNCAKÇI SANATKARLARI ESNAF ODASI
31 İSTANBUL ARABACILAR VE MOTORSUZ KARA TAŞIT VASITALARI ESNAF ODASI
32 İSTANBUL AVİZE İMALATÇILARI VE SATICILARI ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
33 İSTANBUL AYAKKABI SATICILARI ESNAF ODASI
34 İSTANBUL AYAKKABICILAR ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
35 İSTANBUL BALIK SATICILARI ESNAFI ODASI
36 İSTANBUL CAM EŞYA İMALCİLERİ VE AYNACILAR ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
37 İSTANBUL ÇİÇEKÇİLER ESNAFI ODASI
38 İSTANBUL ÇORAP İMALATÇILARI VE FORMACILAR ESNAFI VE SANATKARLAR ODASI
39 İSTANBUL DEFTER VE KIRTASİYE MALZEMELERİ İMALCİLERİ VE SATICI ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
40 İSTANBUL DENİZ KARA BÜFECİLERİ ESNAF ODASI
41 İSTANBUL DERİ SÜET KONFEKSİYON TERZİ ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
42 İSTANBUL DİŞ PROTEZ TEKNİSYENLERİ VE SANATKARLARI ODASI
43 İSTANBUL DOKUMACILAR ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
44 İSTANBUL EKMEK FIRINCILARI SANATKARLARI VE EKMEK SATICILARI ESNAF ODASI
45 İSTANBUL ELBİSE TEMİZLEME TEKSTİL YIKAMA ÜTÜ VE BOYACILIĞI ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
46 İSTANBUL ELEKTRİK TEKNİSYENLERİ ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
47 İSTANBUL ERKEK BERBERLERİ USTA VE KALFALARI ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
48 İSTANBUL ERKEK KADIN KONFEKSİYONCU TERZİLER ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
49 İSTANBUL GAZOZ SU ŞERBET BOZA TURŞU VE SİRKE İMAL EDEN VE SATAN ESNAF ODASI
50 İSTANBUL GEZİCİ SÜTÇÜLER VE ŞARKÜTERİCİLER SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ İMAL EDEN ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
51 İSTANBUL GÖMLEKÇİ İÇ ÇAMAŞIRCI VE ÜTÜCÜ SANATKARLAR VE İMALATÇILARI ESNAF ODASI
52 İSTANBUL GÜZELLİK UZMANLARI VE GÜZELLİK SALONU İŞLETMECİLERİ ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
53 İSTANBUL HAMAM SIHHİ BANYO KAPLICA SAUNA MASAJ SALONU İŞLETMECİLERİ ESNAF ODASI
54 İSTANBUL İÇKİLİ İÇKİSİZ LOKANTA KEBAPÇI KÖFTECİ VE AYAKTA İÇKİ SATANLAR ESNAF ODASI
55 İSTANBUL İNTERNET KAFECİLER ESNAF ODASI
56 İSTANBUL İŞKEMBE ÇORBACILAR, SAKATATÇILAR, KOKOREÇÇİLER VE TAVUK SATICILARI ESNAF ODASI
57 İSTANBUL İŞPORTACILAR ESNAF ODASI
58 İSTANBUL KADIN KUAFÖRLERİ VE MANİKÜRCÜLERİ ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
59 İSTANBUL KADIN VE ERKEK TERZİLER ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
60 İSTANBUL KAMYONCULAR ESNAF ODASI
61 İSTANBUL KAMYONETÇİLER VE İŞLETMELERİ ESNAF ODASI
62 İSTANBUL KANTİNCİLER ESNAF ODASI
63 İSTANBUL KIRAATHANECİ, KAHVECİ, GAZİNOCULAR ESNAF ODASI
64 İSTANBUL KUYUMCU ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
65 İSTANBUL LEBLEBİ İMALATÇILARI VE KURUYEMİŞÇİLER ESNAF ODASI
66 İSTANBUL MARANGOZLAR ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
67 İSTANBUL MATBAACILAR VE CİLTÇİLER SANATKARLAR ESNAF ODASI
68 İSTANBUL MERMERCİLER VE GRANİT İŞLETMECİLERİ ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
69 İSTANBUL MEYVE SEBZE ESNAF ODASI
70 İSTANBUL MİLLİ PİYANGO BAYİLERİ ESNAF ODASI
71 İSTANBUL MİNİBÜSÇÜLER ESNAFI ODASI
72 İSTANBUL MOBİLYA DOĞRAMA İMALCİ SANATKARLARI ESNAF ODASI
73 İSTANBUL MOBİLYACILAR VE DÖŞEMECİLER ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
74 İSTANBUL MUHALLEBİCİLER VE SÜTÇÜLER ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
75 İSTANBUL NALBUR HIRDAVATÇI VE İNŞAAT MALZEMELERİ ALIP SATANLAR ESNAF ODASI
76 İSTANBUL OTEL MOTEL KAMPİNG PANSİYONCU VE BENZERLERİ ESNAF ODASI
77 İSTANBUL OTO GALERİCİLERİ OTO ALIM SATIM YIKAMA YAĞLAMA ESNAF ODASI
78 İSTANBUL OTO LASTİK YEDEK PARÇA İMALATÇILARI VE SATICILARI ESNAF ODASI
79 İSTANBUL OTO SANATKARLARI ESNAF ODASI
80 İSTANBUL OTOBÜS, ÖZEL HALK OTOBÜSÜ SAHİPLERİ VE İŞLETMECİLERİ ESNAF ODASI
81 İSTANBUL OTOMOBİLCİLER ESNAF ODASI
82 İSTANBUL OTOPARK VE DOLMUŞ DURAK YERLERİ YÖNETİCİLERİ ESNAF ODASI
83 İSTANBUL PERAKENDECİ BAKKALLAR BENZERLERİ VE MÜSTAHDEMLERİ ESNAF ODASI
84 İSTANBUL PERAKENDECİ KASAPLAR ESNAF ODASI
85 İSTANBUL PİKAP RADYO TEYP VE TELEVİZYON TAMİRCİLERİ ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
86 İSTANBUL PROFESYONEL FOTO SANATKARLARI ESNAF ODASI
87 İSTANBUL REKLAMCILAR ESNAF ODASI
88 İSTANBUL SAHNE PERDE FİLM EĞLENCE YERLERİ ESNAF VE SANATKARLARI ODASI
89 İSTANBUL SAYACI SANATKARLARI ESNAF ODASI
90 İSTANBUL SIVACI BOYACI VE İNŞAATÇILAR ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
91 İSTANBUL SPOR TOTO VE AT YARIŞLARI GANYAN BAYİLERİ ESNAF ODASI
92 İSTANBUL ŞEKERCİ PASTACI HELVACI TATLICI VE ŞEKERLİ MAMULLER ESNAF SANATKARLAR ODASI
93 İSTANBUL ŞOFÖRLER ESNAFI ODASI
94 İSTANBUL TEKEL GAZETE BAYİLERİ VE KURU KAHVECİLER ESNAF ODASI
95 İSTANBUL TERLİK İMALCİ SANATKARLAR ESNAF ODASI
96 İSTANBUL TOPLANTI VE DÜĞÜN SALONU İŞLETMECİLERİ ESNAF ODASI
97 İSTANBUL TRAFİK MÜŞAVİRLERİ ESNAF ODASI
98 İSTANBUL TRİKOTAJ VE BENZERLERİ ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
99 İSTANBUL TUHAFİYE MANİFATURACI VE HAZIR GİYİM ESNAF ODASI
100 İSTANBUL UMUM EMLAK KOMİSYONCULARI ESNAF ODASI
101 İSTANBUL UMUM PAZARCILAR ESNAF ODASI
102 İSTANBUL UMUM SARAÇLAR ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
103 İSTANBUL UMUM SERVİS ARACI İŞLETMECİLERİ ESNAF ODASI
104 İSTANBUL UN İŞ ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
105 İSTANBUL VİDEO PLAK KASET CD. İLETİŞİM ESNAF ODASI
106 İSTANBUL YAKACAK İMAL VE SATICILARI ESNAF ODASI
107 İSTANBUL YOLCU TAŞIYAN DENİZ DOLMUŞ NAKİL VASITALARI ESNAF ODASI
108 İSTANBUL YORGANCI VE HALLAÇ ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
109 İSTANBUL YUFKACILAR VE KADAYIFÇILAR ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
110 KAĞITHANE BERBERLER VE KUAFÖRLER ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
111 KAĞITHANE BİRLEŞİK ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
112 KAĞITHANE KAMYON KAMYONET MİNİBÜS OTOMOBİL VE ŞOFÖRLER ESNAF ODASI
113 KAĞITHANE PERAKENDECİ BAKKALLAR BAYİLER VE BÜFECİLER ESNAF ODASI
114 KARTAL BAKKALLAR BAYİLER VE BÜFECİLER ESNAF ODASI
115 KARTAL KADIN VE ERKEK BERBERLERİ ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
116 KARTAL KAMYON KAMYONET MİNİBÜS OTOBÜS OTOMOBİL VE ŞOFÖRLER ESNAF ODASI
117 KARTAL UMUM SEYYAR PAZARCILAR ESNAF ODASI
118 KEMERBURGAZ ESNAF VE SANATKARLAR TAŞIT SAHİPLERİ VE ŞOFÖRLER ODASI
119 KÜÇÜKÇEKMECE ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
120 KÜÇÜKÇEKMECE KAMYON, KAMYONET VE MİNİBÜS ŞOFÖRLER ESNAF ODASI
121 KÜÇÜKÇEKMECE SEFAKÖY BAKKALLAR ESNAF ODASI
122 KÜÇÜKKÖY ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
123 KÜÇÜKKÖY MARANGOZ MOBİLYACI VE BİLİMUM AĞAÇ İŞLERİ ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
124 MALTEPE ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
125 PENDİK ERKEK VE KADIN BERBERLER ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
126 PENDİK ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
127 PENDİK MİNİBÜS KAMYON KAMYONET OTOBÜS OTOMOBİL VE ŞOFÖRLER ESNAF ODASI
128 PENDİK TERZİLER ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
129 SEFAKÖY BİRLEŞİK ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
130 SEFAKÖY KAMYON, KAMYONET, MİNİBÜSÇÜLER VE ŞOFÖRLER ESNAF ODASI
131 SİLİVRİ BİRLEŞİK ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
132 SİLİVRİ ŞOFÖRLER VE OTOMOBİLCİLER ESNAF ODASI
133 SULTANBEYLİ BİRLEŞİK ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
134 SULTANBEYLİ MOTORLU TAŞIYICILAR VE ŞOFÖRLER ESNAF ODASI
135 SULTANBEYLİ SEYYAR PAZARCILAR ESNAF ODASI
136 ŞİLE ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
137 ŞİLE ŞOFÖRLER OTOMOBİLCİLER MİNİBÜSÇÜLER KAMYONCULAR VE KAMYONETÇİLER ESNAF ODASI
138 TOKATKÖY MOTORLU TAŞIT SAHİPLERİ VE ŞOFÖRLER ESNAF ODASI
139 TUZLA ŞOFÖRLER OTOMOBİLCİLER MİNİBÜSÇÜLER OTOBÜSÇÜLER KAMYONCULAR KAMYONETÇİLER ESNAF ODASI
140 ÜMRANİYE BAKKALLAR BAYİLER BÜFECİLER ESNAF ODASI
141 ÜMRANİYE ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
142 ÜMRANİYE MARANGOZLAR ESNAF VE SANATKARLAR ODASI
143 ÜMRANİYE MİNİBÜSÇÜLER ESNAF ODASI
144 ÜMRANİYE MOTORLU TAŞIT SAHİPLERİ VE ŞOFÖRLERİ ESNAF ODASI

 

 

 

 

 

 

 

 

HABER: FLASHİSTANBUL.COM.TR  -YAŞAR KABA